A venit apa şi l-a luat!
Partea cu vom face altul şi mai frumos merge doar în cântecele copilăriei. În realitate, să facem altul e un chin. După 9 ani podul peste Argeş, care leagă satul copilăriei mele de oraşul adolescenţei a fost terminat practic de aproximativ o lună, dar nu poate fi inaugurat. De ce? Conform gurii lumii, care umblă slobodă, pentru că nu are timp premierul Ponta să taie panglica. Oficial nu ştiu ce mici retuşuri nu au fost făcute, dar asta nu e decât praf în aceeași gură a lumii. Ca să nu existe dubii legate de o anumită tentă politică, în cei 9 ani cât podul de cateva sute de metri a fost rupt, prin fruntea ţării s-au perindat premieri de la PNL, PSD, PDL. Deci nesimţirea e egal distribuită. Ce rost ar avea acum grăba taietorului de panglică, oamenii pot circula în continuare pe podul provizoriu, care a ieşit din garanţie prin 2006. Faptul că plouă marquezian de câteva zile, iar Argeşul a devenit extrem de învolburat şi poate rupe puntea provizorie cu tot cu oamenii de pe ea contează mai puţin. Omul care ştampilează din când în când prin cabina de vot chiar îşi închipuie că dă cineva o ceapă degerată pe viaţa lui ? Ce subiect mustos ar fi un accident cu victime. Naivi până la lacrimi, oamenii din zonă s-au adunat de vreo două ori pentru inaugurarea podului, dar nu a fost să fie.
PS
Cel mai lung şi larg pod din cabluri din lume, Jiaxing-Shaoxing, cu o lungime de 10 kilometri, a fost inaugurat în China, după o perioadă de construcţie care a durat şapte ani.
Iar primul pod de beton peste Arges de la Ionesti a fost facut de nemti prin ’42-’43 intr-o vara. Cu soldati germani si localnicii din sate (Ionesti, Greci, Gherghesti, Potlogeni etc). Imi povestea un frate de-al bunicii ca si el a muncit la pod, iar din marcile cu care l-au platit nemtii si-a luat o pereche de boi…Care peste timp au ajuns in Guvern, probabil.
Fratele bunicii mai bine isi cumpara o pereche de nemti…daca ajungeau aia in guvern altfel discutam acum.
Primul pod de peste Arges, nu a fost facut „prin ’42-’43 intr-o vara”, logic vorbind nici nu avea cum in perioada aia. Dat fiind, dezastrul de pe frontul de est (19 noiembrie1942, dezastrul de la cotul Don-ului) si inflatia, nici nu exista timp si bani pentru constructia podului de peste Arges. Nu au fost platiti in marci, e o prostie asta, romanii aveau o moneda stabila inainte de inceperea razboiului si daca erau platiti in marci, ce facea taranul de rand cu marca? Si tatal bunicului meu a lucrat ca zilier si primea cativa lei pe zi, deci logic nu avea cum sa fie prin anii 42-43 cand erau „miile”. Exista si un post de cantonier cu o bariera, daca aveai caruta, plateai o taxa si apoi treceai podul, asa s-a amortizat investitia. Cine mergea pe jos, traversa podul gratis :). Cel mai probabil podul a fost construit prin anii 30. Dand o cautare pe google am vazut o informatie, cum ca, podul de peste Arges a fost facut in anul 1911. Data exacta o putem afla din arhiva primariei comunei Petresti. Legat de durata de construire, a podului actual, aceasta s-a realizat asa de greu datorita indiferentei politice, nu a existat o prioritate din partea lor. Politicienii se axeaza in vremurile acestea pe interesul propriu si podul nu reprezinta un interes propriu.
Multumim pentru precizari.
Oricum povestea lui Sile e frumoasa.