In lungile mele drumuri pe cararile blogurilor am constat doua lucruri. Lumea inca citeste, dar citeste numai autori straini. Cel putin asa se lauda.Nu am vazut pe cineva, evident dintre amatori, sa recomande o carte romaneasca (mai scapa cate un Cartarescu, dar omul e mult prea la moda ca sa fie ocolit). Parca ar fi o rusine. Si nu este. Si in Romania s-a scris literatura in ultimul secol. Eco, Grass, Rushdie, Murakami, Capote, Llosa, Marquez acestia sunt favoritii noii generatii de cititori. Sunt buni, dar din cand in cand ar mai merge si cate un gest patriotic. Ca sa mai vedem cine am fost si cine suntem. Am sa indraznesc sa fac cateva recomandari. Trei, e un numar cu sensuri biblice. Nu ma arunc la Preda, Sadoveanu, Rebreanu, Barbu autori pe care tot romanul pretinde ca i-a lecturat, si de cele mai multe ori lucrurile nu stau asa. Pe scurt:
Victor Ion Popa – VELERIM SI VELER DOAMNE
Cum se incapataneaza viata sa-si bata joc de un om de la un capat la altul. Manlache Preda, un nume care m-a urmarit multa vreme.
Vasile Voiculescu – ZAHEI ORBUL
Suferinta, frumusete, atractie, credinta, pedeapsa. Un roman surprinzator scris de un poet.
G.M. Zamfirescu – MAIDANUL CU DRAGOSTE
Mahalaua anilor 30, angoase, sex in toate formele si combinatiile, infidelitati instinctuale, tragedii grosiere. Manifestarile periferiei de acum 70 de ani, aceleasi cu ale intregului oras de acum.
Cu voia Dv, adaug cateva frumuseti autohtone, romane au ba:
Maestrul Vasile Lovinescu – fara numar, fara numar…
Vintila Horia: „Un mormant in cer” (destinul lui El Greco zugravit superb de un mare condeier, pe nedrept uitat)
I.P.Culianu – „Pergamentul diafan. Ultimele povestiri”
Sorin Titel – orice; un autor-bijuterie despre care exista si o exegeza splendida, scrisa de o Doamna cel putin la fel de splendida (dl. Pruteanu, va rog mukles)., dna Elisabeta Rosca (Lasconi)
Eginald Schlattner (un sas roman care traieste in Rosia Sibiului) – Cocosul decapitat
.. si cate altele.
Aferim Dedes, excelenta observatie si idee, si multam de recomandari.
Multumesc Aky. Asta vroiam sa se auda, ca si la Romania s-au nascut condeieri.
Mai adauga la lista de recomandari, rogu-te..
(Mai e cineva impatimit de Vasile Lovinescu? Pun la bataie un Beciul Domnesc pentru confrati)
Si nu ma duce pe mine in ispita cu beciuri domnesti.
Asa pentru tine lansez o noua recomnandare.Incearca un contemporan, Radu Aldulescu(Amantul Colivaresei, Istoria eroilor unui tinut de verdeata si racoare…).Merita toata carafa de vinuri tinere si despletite.
Ba – si inca am zis de blandul beci domnesc ca sa raman un Lord, sa nu despletesc alte patimase bahice de culoare asangelui.
Multumesc boierule, am notat si voi porni la vanatoare. Dar mai zi, mai zi… publicul astepta hulpav.
laudabila initiativa. cu promovarea romanilor.
eu un moldovean as vrea sa denunt aici.
pe unul mitos micleusanu. nascut acum vreo 35 de ani in Crimeea si care se face vinovat pentru multe faradelegi:
pentru omucidere in serie, pentru violuri in paralel (si in joc de glezne) – prefera batrane, copile, dar mai ales gainile,
pentru alte atentate la moralitate.
(totul facut cu atat talent si nerv incat daca nu te scurtcircuitezi dupa primele pagini, te lungcircuitesti pe la librarii si anticariate sa mai cauti niste ‘otrava’ venita pe filiera ‘moscova nu crede in lacrime’.
un beciu domnesc vrea si eu.
unde il bem? si cand? (nu conteaza pt ce…)
Pai sa facem o intalnire a blogerilor. la un sprit tandru, povestit cu patima.
pai cand?
ma vad obligat sa… reiterez
(ca sa fiu livresc pana la capat!)
Boierilor, becherilor, macar o inchinaciune rog intru sufletul Maestrului Lovinescu, desi inca sper sa se mai gaseasca vreun confrate iubitor de el. A fost unul din marile spirite romanesti, respectat si de Eliade si Guenon.
Sa palatalizam deci cu generozitate vinul rosu si sa dezlantuim bacantele.. literare.
recomand citirea si a muchiei de carte a urmatorilor autori (avertizez ca adaug fara mila, total anapoda si aleatoriu): Gellu Naum, Plesu, Patapievici, Sorescu, Monica Lovinescu si al ei Virgil Ierunca, Al. Paleologu, Ioana Parvulescu, interbelicul M. Sebastian, Noica (cititi publicistica!), Petru Cretia, Ernest Bernea, Eugen Ionescu si Eliade…. Eliade… Eliade… scuzati, m-am blocat. revin.
In afara celor de mai sus, mai recomand cateva preferinte personale : Sorin Stoica (RIP), Cezar Paul-Badescu, Claudia Golea, si din cei vechi Iion Baiesu, Vlad Musatescu (nu vor fi fost uriasi, dar is buni foarte). Si mai sunt. Destui.
Multam de recomandari. Dar as mai avrea o dorinta. Autor + titlu.
Trestie, pt asta iert ca ai zis altundeva ca nu bei cot la cot cu mine.. Paleologu e un alt Maestru – a lui „Treptele lumii sua calea catre sine”, despre Sadoveanu, e o mica piatra filozofala.
Apropo de contemporani, e o fata faina care are anii mei si pe care o ador: Maria Manolescu. Deocamdata are doar o carte de debut, Halterofilul din Vitan, un roman pe care il citesti cu gura facuta colturi. O comedie dementa! O imprumut cui vrea.
Pai sa incepi cu gazda domnule Verbiaj. Dupa aceia , pe arges in jos, ajunge si la Pantagruel.
asa, dede.
chiar ma gandeam: sa vezi ca asta, hapsan si papirofag cum este o degusta la propriu!
si bietul de mine ramaneam nestiutor si rece.
ca daca e de la verbi, atunci trebe sa fie anormal de buna!
haltera.
si eu am mai auzit o parere buna despre Halterofilul din Vitan de la cineva in care am incredere.
mai recomand Degete mici ale lui Filip Florian si Baiuteii – Matei si Filip Florian
eu , pur si simplu, nu citesc literatura romana.
mai ionut, tu ai prejudecati literare!
Din „Maidanul cu dragoste” am citit primul volum (atât avea bunica în bilbiotecă) când eram în clasele primare. Nu ştiu de ce l-am deschis. Îmi amintesc doar că citeam întotdeauna în picioare lângă bibliotecă, uşor jenată, uşor ruşinată… şezătoarea femeilor din mahala… Îmi pare rău că nu mai ţin minte numele personajelor.