Declar, oficial, deschisă luna cadourilor.
A şti să oferi un cadou este o adevărată artă. Modul în care te pregăteşti pentru a face acest gest, felul cum alegi obiectul, priceperea înmânării darului, toate acestea la un loc spun multe despre personalitatea fiecăruia.
Dacă se întâmplă să mai uităm, prinşi în chingile grijilor cotidiene, de o zi de naştere, de aniversarea unui eveniment, şi ratăm ocazia de a dărui, un obiect sau o vorbă bună,cu siguranţă că nimeni nu uită de sărbătoarea Crăciunului, cu multiplele ei semnificaţii laice şi religioase. Ceasul interior sună a bucurie în fiecare decembrie al fiecărui an al fiecărei vieţi şi chiar dacă din când în când mai există şi nori pe cerul senin al bucuriei copilăreşti, această lună rămâne marcată definitiv drept una a cadourilor şi a dragostei. E drept, încă înaintăm cu paşi şovăitori pe terenul mlăştinos al crizei economice dar asta nu ne împiedică să oferim, la finalul lui 2011, celor dragi un cadou, mai mare sau mai mic, în funcţie de posibilităţi, pentru că în lipsa unor argumente palpabile putem invoca oricând că „gestul contează”. Dar şi un gest oricât de mic trebuie să aibă o anumită doză de rafinament, care ne ajută să ne extragem din rutina cotidianului. Exact ca în cazul unei excursii îndelung aşteptate şi în această situaţie pregătirile au farmecul lor aparte şi contribuie din plin la reuşita totală a întreprinderii. O cercetare atentă a subiectului se merită făcută.
O masă îmbelşugată alături de familie şi prieteni, un brad împodobit, un colind ascultat în surdină, un gând pios, câteva picături de fericire, un dar, acestea sunt principalele ingrediente ale unor sărbători de sfârşit de an reuşite. Sunt momente, din păcate nu multe, în care reuşim să uităm de toate necazurile. Dacă vrei să te simţi mai bogat, oferă un cadou. Efectul e garantat.
Textul de mai sus l-am scris pentru suplimentul ziarului Bursa: „Cadouri de Crăciun„.