Începutul de an a stat sub semnul inteligenţei artificiale, care face, drege, alege şi la final culege. Tot mai multă lume vorbeşte acum despre faptul că multe meserii nu vor mai fi accesibile oamenilor din cauza roboţilor. Pe lista lungă, care va afecta sute de milioane de job-uri, conform unor rapoarte, se află şi – da, aţi ghicit – jurnalismul.
Ca orice om responsabil, am început să-mi pun întrebări legate de viitor, deşi sunt la vârsta la care mai mult fac „recensământul” trecutului. Cu cine să vorbesc pe această temă? Cu şefii nu îndrăznesc, dacă le dau idei? Să nu prăvălim inevitabilul peste noi. Chestiunea e serioasă şi trebuie să o abordez bărbăteşte. Pun mâna pe tastatură şi abordez direct concurenţa. Îl salut civilizat pe ChatGPT, răspunde politicos, după care scurt-circuitez direct dialogul şi îl întreb dacă eu, jurnalist scăpat de grija tinereţii, voi rămâne şomer din cauza lui.
Îl simt uşor jenat de întrebarea fără ocolişuri, se gândeşte niţel, şi îmi răspunde omeneşte, adică o dă întâi puţin pe după cireş, după care recunoaşte parţial şi la final îmi trânteşte un bucheţel de sfaturi cu ce să fac eu după ce mă „face” el: „Îmi pare rău să aud că sunteţi îngrijorat cu privire la cariera dvs. Ca un model de limbaj, sunt doar un program de calculator şi nu am capacitatea de a afecta în mod direct situaţia de angajare a cuiva. Înţeleg însă că jurnalismul este o industrie care a fost afectată în mod semnificativ de schimbările tehnologice şi de alţi factori, ceea ce poate duce la o concurenţă acerbă pentru locurile de muncă. În calitate de jurnalist, ar trebui să fiţi pregătit să vă adaptaţi la schimbările din industrie şi să vă perfecţionaţi abilităţile în mod constant. Încercaţi să exploraţi diverse opţiuni de angajare în domeniul jurnalismului, cum ar fi publicaţiile online, platformele sociale, posturile de radio sau de televiziune sau chiar de a vă dezvolta propria afacere în domeniul media. De asemenea, ar putea fi util să căutaţi oportunităţi de formare şi specializare pentru a vă îmbunătăţi setul de abilităţi şi a vă face mai atractiv pentru angajatorii potenţiali. În cele din urmă, fiţi perseverenţi şi încrezători în propriile dvs. abilităţi şi experienţă, şi să continuaţi să vă urmăriţi pasiunea în journalism”.
Nu zice rău perversa dihanie pe care o alimentez cu propriul curent electric. Sfătos foc, deşi recunosc, încă sunt impulsiv, am avut tendinţa să-l trimit la origini. Dar cum nu ştiu cine l-a adus pe lume, m-am abţinut, să nu fim rude. Îi zic doar „Multumesc!” iar el mai presară puţină sare pe rană: „Cu plăcere! Dacă aveţi alte întrebări sau aveţi nevoie de sfaturi, nu ezitaţi să mă întrebaţi. Vă doresc mult succes în cariera dvs. de jurnalist!”. Ce drăguţ, cu inteligenţa aia a lui artificială cu care mă „sapă” îmi oferă şi sfaturi. Îmi vine să zic: „Ce om!”.
Nu zic.
O întrebare însă mă roade. Comentariile la articole, în care autorul e făcut praf şi pulbere, vor fi scrise tot de roboţi? Dacă da, mă bucur, să vadă şi ei cum e!
Text apărut în Ziarul Bursa
Thanks for the info, it will come in handy for me. https://www.mixcloud.com/misliazsite/